Tudtad, hogy minden nő hárpia??? Akármennyire nem szeretném, időnként még én is! Legutóbb például a múlt héten. Az úgy volt ugyanis, hogy Sera, a séf haverom elesett a motorjával, eltörte a lábát és megkért, vigyem be a kórházba. Ültem az autóban, haladtam a helyszín felé, és megígértem magamnak, ha odaérek, befogom a számat, nem fogok megjegyzéseket tenni. Elég baj szegénynek a baleset. Erre kiszálltam, odamentem hozzá, és persze nem bírtam ki, rögtön rázendítettem, hogy biztos nem véletlen a lábtörés. Ez tuti büntetés, amiért nem úgy éli az életét, ahogy kellene. Jó lenne, ha végre leállna a korhelykedéssel, csajozással, bulizással. Hogy az élet felelősség. Meg egyáltalán. Most komolyan: ezek után csodálkozunk, hogy még nem vagyok férjnél???!!! :-)
Főzni azért fekvőgipsszel is lehet, így néhány nap múlva elhatároztuk, hogy a gyógyulást elősegítendő, összedobunk egy töltött paprikát. Mert azt kívánta a Kedves Beteg. Ritkán főzök magyarosat, nem ez a fő profilom, így aztán hezitáltam, felkerüljön-e egyáltalán az étel a Házisáfrányra. Kiváló alapanyagokkal dolgoztunk, kicsit változtattunk is az eredeti recepten, az eredmény pedig annyira, de annyira finomra sikeredett, hogy végül úgy döntöttem, igenis van a site-omon keresnivalója!
A koncepció az volt, hogy különböző fajtájú, ám kizárólag magyar paprikafajtákat használjunk. A töltelékbe darált pulyka felsőcomb került, mert a múltkor sajnálatos kalandba keveredtem némi nyers disznóhússal, így most egy darabig malacot maximum sonka formájában vagyok hajlandó a közelembe ereszteni. A mártást érett, csodás, friss paradicsomokból készítettük, minimális mennyiségű cukorral és újításként belefőztünk még 3, a héjától megszabadított sült kápia paprikát. Ettől az ízek és színek még intenzívebbekké váltak. Az eredmény fantasztikus lett, és nagyjából 30 perc múlva már hírmondó se maradt belőle. Ez a recept 4-5 adagra szól. Javaslom, hogy csináld a duplájából. Esetleg a triplájából. Nem bánod meg.
Nu. és akkor a recept. Most érdemes nekiállni, míg paprika és paradicsomszezon van. Télen marad a konzerv ami nem rossz, de ugyan ezt az ízt nem fogod tudni vele reprodukálni!
A szószhoz:
1 kg érett paradicsom
3 kápia paprika
2 dl passata paradicsomszósz
1 egész hagyma
4 gerezd fokhagyma
¼ cikkely zeller
1 ek cukor
só, bors
A töltelékhez:
500 gr darálthús
7 dkg rizs
tv paprika, kápia paprika, ha szereted, hegyes erős paprika kb. összesen 8 db
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 tk pirospaprika
1 tojás
só, bors
- Forrázd le a paradicsomokat lobogó vízben, majd húzd le a héjukat.
- Gáz felett, nagy lángon, vagy forró sütőben süsd a paprikákat, míg fekete nem lesz a héjuk, majd rakd őket 15 percre jénaiba és takard le, hagy dunsztolódjanak. Így könnyebben le tudod majd húzni a héjukat.
- Hámozd meg a hagymát és a fokhagymákat.
- Egy vastag fenekű lábasba tedd bele a rusztikusan feldarabolt paradicsomot, az egészen apróra vágott sültpaprikát, a zellert, a hagymát és fokhagymát egészben, és öntsd hozzá a passata-t. Sózd, borsozd, cukrozd és főzd kis lángon, míg a paradicsom szét nem fő, kb. 45—60 percig.
- Közben vágd apróra a másik hagymát és fonnyaszd meg kevés olajon.
- A rizst 1.5-szer annyi vízben, mint a saját mennyisége főzd félkeményre.
- Keverd a húshoz a rizst, hagymát, fűszerpaprikát, sót, borsot, aprított fokhagymát és tojást. Kézzel dolgozd a masszát alaposan össze.
- Óvatosan vágd ki a paprikák csumás részét és töltsd meg őket a húsos töltelékkel úgy, hogy a végükbe is jusson. Ha úgy gondolod, csinálj még sima gombócokat is.
- Tedd a már majdnem kész szószba a paprikákat, fedd le és 30 perc alatt főzd puhára. Ne főzd őket túl.
- Ha úgy érzed, már kész, óvatosan vedd ki a töltelékeket. Forrald a szószt ha szükséges nagy lánygon sűrűre, vedd ki a hagymát és zellert és a végén bormixerrel dolgozd homogén mártássá.
- Tedd vissza a paprikákat és tálald. Élvezd az egybegyűltek egyöntetű dícséretét!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00