Panzanella, kenyérsaláta a fogyókúra illúziójával

Szerző: Házisáfrány - 2011.11.02. 11:20 Szólj hozzá!

A ’70-es évek Athénjében minden nő nagyjából egyformán nézett ki. Az arc színeihez egyáltalán nem passzoló hidrogénszőke haj, márkás napszemüveg és vastag combok. Ha az említett combokra terelődött a szó, a nők felsóhajtottak és azt mondták: - Hát igen, igen... Az olíva olaj... és beletörődően megpaskolták sonkácskáikat. Az meg se fordult a fejükben, hogy talán nem az olaj, hanem az éjjel 11-kor kezdődő óriáslakomák és a saláta levét kitunkoló hatalmas adag fehérkenyerek lehetnek a felelősek a nem kevés túlsúlyért. Azóta eltelt 30 év és az egykori szőke démonok leányai edzőterembe járnak, befejezték a hollófekete hajak szőkítését és nem zabálnak kenyeret nyakra-főre. Valahol kicsit sajnálom... Olyan szórakoztató volt!

Nos, ha már a kenyérnél tartunk, amikor még nem árulták minden sarkon és nem volt telenyomva adalékanyaggal, elképzelhetetlen volt, hogy a maradékot kidobják eleink. A száraz kenyérrel sűrítettek leveseket, csináltak belőle felfújtat, megdarálták morzsának, de Toszkánában tunkolás helyett bele is keverték a salátába. A panzanella, a híres kenyérsaláta azért zseniális, mert a kenyér óriás mennyiségű salátaöntetet szív magába, hogy a savanykás, borsosan olívás íz harapásonként áradjon szét a szádban. Emellett megadja neked az illúziót, hogy diétás fogást eszel éppen, „hiszen ez csak egy saláta”. A beletépkedett fél vekni kenyér meg kit érdekel, nem?

Szóval így történt, hogy a minap, amikor Emese feljött hozzám dumálni, fogyókúrás ételt ígértem neki. Kapta többek között ezt a salátát. Lehet, hogy nem fogyott tőle jelentősen, de legalább nem maradt éhes a végén.

Nu. És akkor a recept. Ha lehet, jó minőségű, házias jellegű parasztkenyérrel dolgozz. Variálhatod a hozzávalókat bártan, az öntetnél azonban én esküszöm a klasszikus olajos- borecetes vinegrette-re. Elbír kaprit, ajókafilét, paprikát, olajbogyót. Nem árt, ha a paradicsomokat besózod fél órával azelőtt, hogy a salátát megcsinálnád, mert ennél az ételnél minél több a lé, annál jobb.

3 nagy, érett paradicsom
1 kis fej hagyma
Kis csokor bazsalikom, rusztikusan tépkedve
½ hámozott kígyóuborka
1 ek kapribogyó
2 marék a héjától megfosztott, darabokra tépkedett, szikkadt kenyér
2 ek borecet
4 ek olíva olaj
só, bors

  1. Vágd fel a paradicsomot, sózd meg és hagyd békén kb. fél órára.
  2. Vágd hozzá az összes többi zöldséget és fűszert.
  3. Az olajat keverd az ecettel és sózd.
  4. Öntsd a salátához.
  5. Add hozzá a kenyeret és várd meg, míg a levet jól felszívja. Ha túl sok levet szívna fel, önts rá még ecetet és olajat, de ha van nagyon érett paradicsomod, azt is nyugodtan „kinyomhatod” akár egy narancsot és annak a levét is hozzáadhatod pluszban.
  6. Ülj le a tv elé, és nézd meg a Helyszínelőket, csodásan színes salátádat eszegetve!

Címkék: saláta kenyér mediterrán

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr485098637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása