Empanadas de atún- tonhalas táskák minden alkalomra

Szerző: Házisáfrány - 2012.01.02. 22:13 2 komment

Szerintem a január az összes hónap közül a legvacakabb. Hogy miért? 31 napos, rohadt nagy a hideg, még iszonyú sok van a télből, sötét van és ünnepek sincsenek, amikre készülhetnénk. Ebben az időszakban két lehetőséged van az idő múlatására. Vagy előkapod a zsilettpengét és egyedül követsz el csoportos öngyilkosságot, vagy minél gyakrabban rendezel vendégséget, ahol testnek és léleknek tetsző (értsd, kellőképpen hizlaló) ételekkel vígasztalod magad és barátaid.

Idén úgy gondoltam, egymás vigasztalását jó időben, már január elsején érdemes elkezdeni, így paradicsomos- fokhagymás görög lencsém mellé tonhalas empanadakat is csináltam, mert az mindig finom. Melóztam vele egész délután, ám amikor az öcsém elé leraktam közölte, ő bizony ebből nem eszik, mert hogy lehetek olyan hülye, hogy nem tudom, aki elsején halat eszik, annak elúszik a szerencséje. Amikor kinevettük, gyorsan hozzátette, simán lehet, hogy ha például Nóri tavaly nem evett volna lencsét szilveszterkor, hanem helyette behalazott volna, most nem tudna külföldön tanulni. Hát, mondta Nóri bölcsen, ahhoz, hogy én külföldön tanulhassak, bőven elég ha a papa nem eszik ma halat! És beleharapott a ropogós, még forró táskába majd záros határidőn belül a következőbe. Így történt, hogy az empanada-k az este végére elfogytak, csak az öcsém tett egyet félre másnapra. Mert akkor már szabad. Aszonta.

Szóval az úgy volt, hogy hosszú évek óta jártam Spanyolországba, és hittem, mindent tudok a konyhájáról, amikor valaki rendelt nekem egy empanadat a sarki tapas bárban. Persze szerelem volt elő harapásra! Az empanada töltött tészta, ez az egyetlen fix része, aztán variációkban a határ a csillagos ég. Készül omlós vagy leveles tésztából. Búza vagy kukoricalisztből. Töltik hússal, hallal, zöldséggel, sajttal, de léteznek édes változatok is. Variánsai szinte minden latin országban megtalálhatók, bár ha jobban belegondolok, töltött tésztát minden országban csinálnak. Csak nem mindenhol hívják empanadanak.

Nu. És akkor a recept. Szerencsére most is van két út, a nehéz és a rapid. Vagy csináld utánam a leírtak szerint, de ha nem akarsz a kis táskákkal tökölni, mert belátom azért az elég macerás, simán készíthetsz egy nagy piteszerűt. Ha a tésztagyúráshoz is lusta vagy, végy simán mirelite leveles tésztát és dolgozz avval. Az első variáció macerás és mennyei, a második egyszerű és igazából az sem rossz. Tényleg.

A tésztához:

2 ¼ cup liszt
10 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1/3 cup víz
1 teáskanál só
1 teáskanál ecet

A tonhalas töltelékhez:

2 doboz konzerv tonhal
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
1 db hámozott paradicsom
2-3 evőkanál piros pesto, aszalt paradicsompüré, vagy sűrített paradicsom
2-3 evőkanál tejföl (hogy krémesebb legyen, de elhagyható)
olívaolaj
Só, bors

  1. Szitáld a lisztet öblös tálba. Üsd bele a tojást, morzsold bele a vajat. Végül add hozzá az ecetet és sót. Gyúrd a masszát a tálban, míg össze nem áll, majd további néhány percig gyúródeszkán. Pihentesd hideg helyen, frissentartó fóliába tekerve legalább 1 órán keresztül, de nem tovább 1 napnál.
  2. Vágd a hagymát apróra és párold az olíva olajon üvegesre. Nyomd hozzá a fokhagymát, majd fél perc múlva tedd mellé az előzőleg kockákra aprított kétféle paprikát és paradicsomot.
  3. Párold addig, míg a paprika megpuhul, majd dobd rá a tonhalat és adagold hozzá a paradicsompürét. Szükség esetén sód, borsozd.
  4. Forrald a hozzávalókat gyorsan össze, és ha szereted a krémesebb ízeket, adj hozzá a végén kevés tejfölt.
  5. Melegítsd a sütőt 180 fokra.
  6. Nyújtsd a tésztát nagyon vékonyra, kb. 2 mm vastagra és vágj belőle egyforma, kb. 8 cm átmérőjű köröket. Ez a rész kicsit nehéz lesz, mert a tészta rugalmas, így nehezen nyújtható. Tégy minden tésztakör egyik oldalára 1-1 kanál tonhalas tölteléket. Vizezd a tésztakörök széleit meg, hogy jobban ragadjanak, és hajtsd a tészta másik felét a töltelékesre majd nyomkodd alaposan össze, mert különben kinyílik sütés közben.
  7. Szurkáld meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben távozhasson a lyukakon, majd kend meg tojással süsd 20 perc alatt fényes aranyszínűre.

Címkék: spanyol tonhal tapas-mezze

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr975098648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d'art 2019.02.22. 08:02:25

Remek volt ez az empanada, bár börekké formáltam, mert túl sok lett, és kevés volt az idő. Nagyon kösz!!!
Nincs több?!?
Üdv
Gábor

d'art 2019.02.22. 08:02:25

Remek volt ez az empanada, bár börekké formáltam, mert túl sok lett, és kevés volt az idő. Nagyon kösz!!!
Nincs több?!?
Üdv
Gábor

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása