Az úgy volt, hogy múlt vasárnap felhívtam Édesem barátnőmet és megkérdeztem mit csinál. Mondta, hogy zacher tortát süt. Mert mi mást csinálna egy cukrász, amikor végre lepasszolta a kölköket a nagymamához. Nem pihen, dehogy. Én pont akkor akartam nekiállni annak a nagyon is ígéretes sütőtök gratin receptnek, amit a Epicurious oldalán találtam. Aztán ahogy lenni szokott, megkívántam a tortát, Édesem meg a sütőtököt, így megdumáltuk, hogy együtt főzünk, mert milyen jó is lesz majd, amikor tartjuk egymásnak a derítőlapot és nem egyedül kell bénáznunk a fotózással, mint általában. Nincs ugyanis jobb egy blogger barátnőnél, mert ő legalább megért.
A sütőtök gratin csodásan sikerült, és Édesem tortájára felesleges kitérni, mert nála még sosem ettem rosszat. Persze, hogy ne legyen minden rózsaszín, a fotózás rész azért nem ment zökkenőmentesen. Édesem gyönyörűen berendezte a torta körül az asztalt, az épp tökéletes délutáni fényeknél megfotózta, én türelmesen tartottam a derítőlapot hoooooogy aztán amikor már mindenbe beleettünk, egyetlen mozdulattal törölje le az összes a zacher tortáról készült képet a memória kártyáról! Majdnem sírt és minden oka megvolt rá. Végül, mint általában, evéssel vigasztalódtunk.
Na jó. Kicsit írok az ételről is, ha már gasztroblog. Imádom a sütőtököt. Szerintem a zöldségek között az egyik legnagyobb jolly joker. Talán még a padlizsánnál is sokoldalúbb, mert mutass még egy olyan alapanyagot, amiből levest, főételt és desszertet is tudsz csinálni! Ez a mostani pedig rettentően finom főétel, majd meglátod. Akkor is rettentően finom, ha amúgy húsevő vagy. Fogadjunk. Neeeeem, nem köret, úgy elég ahogy van. Az a jó benne, hogy mindenféle sajttal működik. Én most cheddarral csináltam, mert olvadós gyönyörre vágytam, de használj hozzá bármit aminek van karaktere. Akár kecskesajtot is.
Nu és akkor a recept. Egyáltalán nem bonyolult, de a sütés egy óra, azt nem úszod meg, az előkészítés meg kb. 20 perc.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
Kb. 1 kg sütőtök
1 ek vaj
1 ek extraszűz olíva olaj
1 nagyobb hagyma
néhány ágacska friss kakukkfű
só, bors
250 ml tejszín
100 ml tej
2 gerezd fokhagyma
csipet cayenne bors
½ tk szerecsendió
2 ek étkezési keményítő vagy liszt
200 gr reszelt sajt
3 ek panko morzsa
- Hámozd meg a tököt (én krumpli hámozóval csináltam) óvatosan, hogy az ujjaidat ne vágd el. Magozd ki, és vágd egyforma kockákra. Éles késsel és szintén óvatosan. A tök kemény.
- Egy vastag fenekű lábasban melegítsd a vajat az olajjal. Közben tisztítsd meg a hagymát, vágd félbe és vagdosd 2 mm vékony szeletekre. Dobd a zsiradékra, sózd meg és párold addig, míg el nem kezd barnulni kissé.
- Ekkor vedd ki, keverd össze a tökkel, morzsolj rá 3-4 ágacska kakukkfű levelet, adj hozzá sót és borsot, keverj rajta még egyet majd tedd jénaiba és avval együtt 220 fokos sütőbe. Süsd kb 45 percig, félúton keverj rajta egyet.
- Forrald a tejszínt a felaprított fokhagymával, szerecsendióval, cayenne borssal, kevés sóval és néhány újabb ágacska kakukkfűvel. Közben a keményítőt keverd el a tejjel, majd lassan adagold hozzá a forró tejszínt. Kevergesd addig, míg be nem sűrűsödik habverővel, és közben ügyelj rá, hogy ne legyen csomós. Ha nagyon sűrű, adj hozzá még egy kevés tejet. Tedd félre.
- Reszeld le a sajtot.
- Vedd ki a már puha, és imitt-amott megpirult tököt a sütőből. Öntsd rá a tejszínes krémet. Szórd meg alaposan a sajttal és a morzsával, majd tedd vissza a sütőbe és süsd a tetejét nagy hőfokon kb. 10 perc alatt aranybarnára.
- Forrón és langyosan is imádni fogod!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.