Gyros, házi pitában

Szerző: Házisáfrány - 2020.06.05. 12:08 komment

gyros_2_1_of_1.jpgVannak azok az ételek, amiket kivétel nélkül mindenki imád, és a gyros mindenképpen ezek közé tartozik! Nálunk a gyerekek rendszeresen követelik, de mi van akkor, amikor épp nincs időnk kiugrani a kedvenc gyorsbüfénkhez? Vagy, ha aggódunk, hogy az utcán vásárolt tekercsbe rossz minőségű hús kerül? Nos, csinálunk otthon finomabbat, természetesen!

A gyros ráadásul, bár elsőre nem gondolnád, remek maradék feldolgozó étel, hiszen szárnyas hús szinte mindig van a mélyhűtőben, zöldség és joghurt is akad a frigóban, a pitához pedig természetesen mindig van liszt.

Gyrost nem csak vacsorára, de gyerek vagy felnőtt buliba csinálni is iszonyúan menő! A húst bepácolod előre, a joghurt szószt szintén bekevered, a pita tésztát pedig akár előző este is begyúrhatod. A zöldségeket összevághatod előre, aztán ha beállítanak a vendégek, csak bedobod a húst és a pita tésztát a serpenyőbe, vagy kerti buli esetén a grillrácsra, és kész! A pitát persze simán kisütheted már korábban is. Hidd el azt a bulit, ahol „házi gyrost” adnak, ráadásul ennyire finoman fűszerezett hússal, ilyen csodás pitába töltve, azt évek múlva is emlegetik majd!

gyros2.jpg

Ez a változat azért is izgalmas, mert a szokásos „zsebes” pita helyett görögöset csináltam, ami a tejtől gazdagabb ízű, a húst pedig nem a zsebbe töltöd, hanem a lepénybe csavarod. Az ételhez pulykamellet használtam, mert az mindig van a mélyhűtőmben. Szeretem a pulykahúst, mert remek alternatívája nem csak a jellegtelen ízű csirkének, de a túl jellegzetes disznóhúsnak is. Csodásan illik fehérboros-mustáros raguba, de akár svéd húsgombócot is készíthetsz belőle! Ha pulykahúst veszek, általában a Gallicoop márkát választom. A Gallicoop ugyanis rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket árulják, így a származását vissza tudod követni és nem kell azon izgulnod, vajon Kínában vágták-e le, és hulladékkal tömték-e a megboldogult madarat.0ef94b94-85fe-40eb-9b5e-a34bffce9ed3.jpeg

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is! vagy kövess az instagramon!

Nu, és a recept.

6 adaghoz

A pitához

350 g liszt (lehet finomliszt, kenyérliszt vagy a kettő keveréke)
140 ml tej
100 ml víz
1 ek oliva olaj
30 g élesztő
csapott teáskanál cukor
8 g só

A pulykapáchoz

300 g pulykamell
100 g joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek oliva olaj
1 tk pirospaprika
1 tk római kömény
1 tk őrölt koriander
½ tk só

A fokhagymás joghurt szószhoz

150 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
só, ízlés szerint

A tálaláshoz

Paradicsom, paprika, uborka, fejes saláta vegyesen, felaprítva

  1. Vágd a pulykamellet 5 mm vastag szeletekre.
  2. Keverd össze a fűszereket a joghurttal és úgy, hogy minden oldalát egyformán érje, kend a pácot a húsra. Tedd a húst hűtőszekrénybe 1-12 órára.
  3. Közben futtasd fel az élesztőt langyos, de 40 fokosnál nem melegebb tejben, amihez hozzáadtad a cukrot, kb. 20 perc alatt.
  4. Tedd egy tálba a lisztet, a vizet, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd alaposan össze.
  5. Takard le a tálat és keleszd meleg helyen kb. 2 órán keresztül, míg a duplájára nem nő.
  6. A joghurtszószhoz keverd a joghurtba az olajat, a sót és a fokhagymapréssel összenyomott fokhagymát. Tedd félre.
  7. Gyúrd át a pita tésztát, és oszd 6 db kb. 100 g-os darabra. Formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket 3-4 mm vastag korongokká.
  8. Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen forróra.
  9. Tedd bele a pitát és süsd az egyik oldalát, amíg elkezd színt kapni, kb. 3 percig. Ekkor fordítsd meg, és tégy így a másik oldallal is.
  10. Egy másik serpenyőben 1 ek olaj hozzáadásával, közepes lángon süsd meg a pulykaszeletek egyik, majd másik oldalát.
  11. Most jön a kreatív rész, a tálalás! Fektess a pita közepére pár vékonyra vágott csík pulykát. Szórj rá a zöldségből, majd locsold meg alaposan a joghurtszósszal.
  12. Tekerd az egészet szorosan fel, és tálald azonnal!

 

 

 

Címkék: gyros buli görög pita street food gallicoop

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4515738364

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása