Minden évben, karácsony körül vadul nekiállok ehető ajándékokat csinálni. Na, nem azért, mintha egyszerűbb, gyorsabb, vagy olcsóbb lenne egy boltban kapható valaminél, sőt! Inkább azért, mert az ilyen ajándék sokkal személyesebb, mint bármilyen, pikk-pakk, „tudjuk le” alapon megvásárolt kis bizbaz. Szeretek hát ebben a szezonban ilyesmivel pepecselni és a barátok mindig nagyon hálásak a finom, szépen csomagolt kis nassokért. Jutalom gyanánt pedig karácsony előtt hetekig fahéj és vanília illatú a lakás, a ruháim és a hajam. Ilyenkor semmi szükség illatgyertyákra!
Miután tudom, hogy nincs időd az archívumban keresgélni, ebben a posztban összegyűjtöm neked az összes eddigi ehető ajándékom fotóval és linkkel, így nem kell pötyögnöd a keresőbe. (A kép alatti feliratra kattints ha az illető posztot el akarod érni, ne a fotóra. Csak azért írom, mert volt olyan olvasóm, akinek ez nem volt egyértelmű.) Böngéssz köztük kedvedre, fogsz találni bőven ötletet édes és sós finomsághoz, kicsiknek és nagyoknak. Ezt a posztot folyamatosan frissítem majd, ha újabb ajándékokat csinálok!
Jó keresgélést és kellemes ünnepre való készülődést!
Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.
A világ legfinomabb zserbója.
A mindenkori legolvasottabb posztom. Ha a karácsonyi szezonban egyetlen süteményt készítenél csupán, az ez a süti legyen!
Sablé, francia vajas kekszek csokival és pirított mandulával
Csokoládés, mandulás, fűszeres, vajas, omlós. Ez a csodásan gazdag ízű keksz mindenki kedvence!
Hagyd a bolti kakaónak csúfolt rémségeket másnak! Csinálj inkább házilag telt és gazdag ízű, sűrű, csodás színű forró csokoládét!
Készíts zselés szaloncukrot házilag, és tapasztald meg milyen az, amikor nincs műanyag íze!
fotó: Bolega Niki
Melomakarona
A görögök tradicionális karácsonyi süteményének igazi marcipán állaga van, mandula nélkül. Imádni fogod te is, és az is, aki kapja tőled!!
Csokiszalámi
Az összes eddigi, otthon készíthető ajándékom közül az én személyes legnagyobb kedvencem! Minden évben csinálok legalább tripla adagot!
A skótok csodás, tradicionális vajas kekszét te is el tudod ám készíteni, és hidd el, milliószor finomabb, mint a bolti változat!Polvorones
Az andalúzok kedvenc, mandulaliszttel készülő karácsonyi kekszei attól olyan omlósak, hogy vaj helyett zsírral készülnek!
Törökméz csokoládéba mártva
A retro édességek szerelmeseinek. Sokkal finomabb, mint az a változat, amit gyerekkorodban a vásárokban ettél, és a csokibevonat remek kontrasztot alkot az aranyszínű, ropogós, levegős karamellával!
Krémes limoncello
Csodás, izgalmasan édes-savanyú likőr, kizárólag felnőtteknek!
Készíts magad karácsonyfát!
Ne vágj ki élő fenyőket, díszítsd inkább a lakást újrahasznosított anyagokból!
Csokoládé, ahogy azt a dédnagymamám csinálta
Amikor még nem volt az az elképzelhetetlen mennyiségű édesség a boltokban mint most, a háziasszonyok bizony jóval kreatívabbak voltak, így a család finomságokban akkor sem szenvedett hiányt! Ez a recept a dédimé, változtatás nélkül közlöm!
Cantuccini
Ez az olasz, desszertbor vagy kávé mellé való édes szárazsütemény karácsony előtt már hetekkel elkészíthető! Imádom. Te is fogod!
Tejkaramella
Azoknak, akik imádják ezt az omlós, soha meg nem unható édességet!
Marshmallow vagy pillecukor
A gyerekek nagy kedvence! Szórd forró csoki tetejére vagy süsd meg a tábortűznél! A házi változatot elkészíteni könnyebb, mint gondolnád, és a boltival ellentétben nincs benne semmilyen műanyag!
Kockás
Az összes karácsonyi aprósüteményem közül ez a vajas keksz a legszebb és legomlósabb!
Mézeskalács ház
Kevés gyönyörűbb és személyesebb ajándékot tudok elképzelni, egy igazán szépen kidekorált és kivilágított mézeskalács háznál! Egyszer csináltam egyet az apukámnak és nyár közeledtével úgy kellett könyörögni neki, hogy dobja már ki, mert annyira ragaszkodott hozzá!
A világ legjobb gyümölcskenyere
Ez a gyümölcskenyér csodásan finom és gyönyörűséges, sokáig eláll és miután nem bolti, csupa olyasmit tehetsz bele, amit szeretsz, miközben bátran kihagyhatod belőle azt, amit nem!
Mandulás hókifli
Ezt a darált mandulával készült vaníliás, vajas kekszet anyukám minden évben követeli rajtam. Egyszer eldugott belőle egy kisebb dobozzal, amit csak húsvétkor talált meg, és még akkor is friss volt! Karácsony előtt hetekkel elkészítheted!
Házi mustár
Könnyebb elkészíteni, mint gondolnád! Fedezd fel mennyi lehetőség van némi darált mustármag és pár fűszer kombinációjában! Kísérletezz az ízekkel bátran, és meglátod, az eredmény minden esetben csodás lesz!
Nutella házilag
A Nutellát mindenki szereti! A házi változat pedig ha hiszed, ha nem, finomabb, mint a bolti! Mindig blansolt, azaz a barna héjtól megfosztott mogyoróval dolgozz és daráld amilyen finomra csak tudod!
Tiffany üveg mézesdíszek
A legszebb ehető karácsonyfadísz! A mézes tészta keretbe olvasztott színes cukor egészen meseszerű, ahogy átvilágít rajta a fény. Ez a barátaim egyik nagy kedvence, minden évben kell nekik csinálnom!
Habcsók
Évekig szerencsétlenkedtem puha, szétfolyós, alakjukat meg nem tartó habcsókokkal mire rájöttem, hogy ha betartok pár fontos alapszabályt,és tényleg mindent úgy csinálok, ahogy le van írva, ez lesz az ünnep legcsodásabb és legjobban formázható ehető dísze.
Mézeskalács
Nem mondom meg hány éves vagyok, de ha elárulom, hogy ezt a mézeskalácsot 28 éve minden évben megsütöm, legalább háromszor, mert olyan mennyiségben fogy abból látni fogod, hogy már nem vagyok nagyon fiatal! ;-)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: